19. 8. 2014

Během Prague Pride se nechalo zdarma otestovat 294 lidí na infekci HIV

Neziskové organizace Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) a ROZKOŠ bez RIZIKA (R-R) podpořily festival Prague Pride bezplatným testováním na HIV. Zájemci a zájemkyně se mohli minulý týden nechat otestovat v pondělí a ve středu v karlínském Domě světla, ale také v Praze v sanitce, která ve čtvrtek a v pátek parkovala na Malé straně a v sobotu na Letné. Testy byly anonymní a lidé se nemuseli předem objednávat.

Zájem účastníků Prague Pride o testování byl veliký a zejména v sobotu zcela vyčerpal kapacitu testovací sanitky. Celkem bylo realizováno 298 odběrů, z nichž 294 bylo na test HIV a 4 na test syfilis. Z 294 odběrů bylo 171 uskutečněno v mobilním sanitce R-R a 123 v Domě světla. „Musím se některým zájemcům o test omluvit, že jsme je zejména v sobotu na Letné z kapacitních důvodů nestihli obsloužit. Zájemců o test bylo hodně a fronta čekajících mnohdy další zájemce odrazovala," říká Jiří Pavlát z České společnosti AIDS pomoc. „Aktuálním impulsem k účasti naší organizace na festivalu Prague Pride je nárůst výskytu HIV v České republice a to obzvláště v posledních dvou letech. V minulosti R-R už několikrát spolupracovala s lidmi z LGBT komunity," dodává ředitelka R-R Hana Malinová.

Nestihli jste na test zajít?
V Praze a Ostravě se lidé mohou nechat zdarma a anonymně otestovat na protilátky HIV v České společnosti AIDS pomoc. V Praze každé pondělí odpoledne a středu dopoledne v Domě světla a v Ostravě každý čtvrtek odpoledne v přízemí infekční kliniky Fakultní nemocnice v Porubě. V Brně a Českých Budějovicích je možné využít nabídku center ROZKOŠE bez RIZIKA, která provádí anonymní testování za poplatek 250 korun. http://rozkosbezrizika.cz/kontakty/poradenska-centra. Další místa v místa v republice včetně provozní doby a ceny testu najdete na www.hiv-testovani.cz

Festival Prague Pride se letos konal už po čtvrté a testování na protilátky HIV se v jeho rámci konalo poprvé. Hlavním letošním tématem je podpora LGBT komunit z východních zemí, které pochody hrdosti a podobné veřejné akce mít nemohou.

Česká společnost AIDS pomoc vznikla koncem roku 1989 jako iniciativa ze strany blízkých, známých a rodin HIV pozitivních občanů, s cílem jim prakticky pomáhat při řešení každodenních komplikací, které infekce HIV přinášela. Práce sdružení se postupně rozšířila i o prevenci a osvětu a do její činnosti se zapojil i větší počet samotných HIV pozitivních osob. Významným milníkem v naší činnosti bylo vybudování sociálně-azylového centra Dům světla koncem 90.let, od kdy ČSAP nabízí rovněž bezplatné anonymní testování na HIV a azylové a ubytovací služby pro HIV+ osoby. V nedávné době sdružení rozšířilo svou činnost i na oblast právní pomoci v případech diskriminace HIV pozitivních osob a na snižování společenského stigmatu, který s sebou HIV infekce může přinášet. Více na: http://www.aids-pomoc.cz/.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje přes dvacet let. Cílem organizace je prevence, diagnostika a léčba sexuálně přenosných infekcí a snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním sexuální práce. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovějším sexuálním chováním a životním stylem. Jde převážně o ženy poskytující placené sexuální služby. V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci − sanitku s malou gynekologicko-venerologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS DAY (1. prosinec), kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, dále organizuje besedy, přednášky spojené nejen s tématem prostituce (prevence násilí, sexuální asistence apod.). Při R-R působí i amatérský divadelní spolek Rozkoš. Více na www.rozkosbezrizika.cz.

Testování v rámci festivalu Prague Pride 2014 podpořila společnost Laboserv, která na akci věnovala rychlotesty.