27. duben 2015

Čarodějnické testování na HIV. Lidé se mohou v centrech R-R zbavit strachu a nechat se otestovat na HIV

Na přelomu dubna a května nabídne organizace ROZKOŠ bez RIZIKA veřejnosti bezplatné testování na HIV. Na testy se lidé nemusí objednávat, stačí když navštíví některé z center organizace. V Českých Budějovicích a Praze akce proběhne v úterý 28. dubna, v Brně pak o týden později 5. května.

„O nebezpečí HIV/AIDS a bezpečnějším sexu se u nás příliš nemluví, přestože se situace za posledních deset let zhoršuje. Zatímco v roce 2004 bylo v ČR zachyceno 72 nových případů HIV, v loňském roce šlo už o 232 případů,“ říká Simona Zatloukalová, vedoucí pražského centra R-R.[1] Hlavním způsobem přenosu infekce je stále sexuální styk, nejohroženější skupinou jsou homosexuálové.

Proč se nechat otestovat?

„Nechat otestovat by se měli všichni lidé, kteří měli v poslední době rizikový sexuální styk nebo jsou na začátku nového partnerského vztahu. Testování má ale smysl až po dvou nebo lépe tří měsíční době od rizikového chování. Do té doby je infekce neprůkazná. Zvláště mladí lidé v ČR podceňují preventivní opatření proti přenosu pohlavních nemocí a stávají se tak horkými adepty na status příjemce virové nálože. Zájemcům a zájemkyním proto poskytneme také odborné poradenství, jak se před pohlavními infekcemi správně chránit,“ doplňuje Zatloukalová.

Kde bude probíhat bezplatné testování veřejnosti na HIV?

R-R PRAHA: 28. dubna, 11-19 hod, ulice Bolzanova 1, vchod z Opletalovy.
R-R Č. BUDĚJOVICE: 28. dubna 10-18 hod., ulice Česká 20,
R-R BRNO: 5. května, 10-18 hod., ulice Vlhká 10

Plakát a ilustrační fotografie k testování:http://www.uschovna.cz/zasilka/EPNZN75MNK7NGXAT-8FT/

ROZKOŠ bez RIZIKA testuje veřejnost několikrát ročně. Pravidelně se například účastní prosincové akce AIDS DAY. A kdo na testování chodí? „Někdy se promiskuitně chovají lidé, kteří mají za s sebou několikaletý vztah a po jeho rozpadu se rozhodnou si užívat. Bohužel jsou zvyklí na sex bez ochrany a někdy ho tak praktikují i u nových partnerů. Když se pak v nějakém vztahu zase ustálí, tak k nám zajdou na testy. Další skupinou jsou třeba muži, kteří si občas „odskočí“ do nočního klubu a pak mají strach,“ uvádí Simona Zatloukalová z R-R.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje již přes dvacet let. Cílem sdružení je snížit výskyt HIV a dalších pohlavně přenosných infekcí v ČR a zlepšit postavení sexuálních pracovnic ve společnosti. V současné době má R-R tři centra se zdravotní ordinací, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s malou gynekologickou ordinací. Organizace se věnuje prevenci a pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS day, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma. K projektům R-R patří i aktivity divadelního souboru Rozkoš. Více informací najdete na www.rozkosbezrizika.cz.

Kontakty pro novináře:
Praha: Simona Zatloukalová, 777 180 107
Brno: Tereza Musilová, tel.: 722 938 044
České Budějovice: Petra Martíšková, tel.: 775 133 133

[1] Údaje vychází ze Zprávy o výskytu a šíření HIV/AIDS za rok 2014:

« Září 2016 »

Nejbližší akce