21. 10. 2015

I chování v nočním klubu má svoje pravidla. R-R spustila e-learning pro sexuální pracovnice a jejich zákazníky

Nezisková organizace ROZKOŠ bez RIZIKA (dále R-R) vydává dva e-learningové průvodce ze světa sexbyznysu. První je určený pro sexuální pracovnice a obsahuje informace a tipy pro bezpečnější práci v sexbyznysu. Cílovou skupinou druhého e-learningu jsou zákazníci sexuálních pracovnic, kteří se v kurzu dozví, jaká jsou základní pravidla nákupu sexuálních služeb, jak to chodí v nočním klubu, jak se k ženám chovat férově ad.

„Ženy, které vstupují do sexbyznysu nebo se pro tuto práci rozhodují, často nemají představu, co všechno tento způsob obživy přináší. Zároveň jsou nejvíce zranitelné vůči násilí ze strany svých manažerů, zákazníků, majitelů klubů apod. Proto jsme se rozhodli jim nabídnout informace přehledně na jednom místě,“ říká ke vzniku e-learningu pro sexuální pracovnice Jana Poláková, vedoucí sociálních služeb v R-R.

Průvodce obsahuje celkem devět témat: bezpečnější sex, pracovní podmínky, hranice a profesionalita, sexbyznys nerovná se násilí, zákony a sexbyznys, peníze, péče o sebe, vy a instituce, žiju ve dvou světech. Jeho součástí jsou i tipy a doporučení získaná od žen, které v sexbyznysu pracují. E-learning je dostupný na stránkách organizace R-R: http://rozkosbezrizika.cz/bez-nasili/pruvodce-pro-zeny a ženy si ho mohou stáhnout i jako aplikaci pro mobilní telefony.

Odlišnou podobu má e-learning pro zákazníky sexuálních pracovnic: http://rozkosbezrizika.cz/bez-nasili/pruvodce-pro-zakazniky. Návštěvník v něm prochází čtyřmi scénami - ulice před klubem, noční klub, pokoji a koupelna, kde se postupným rozklikáváním různých předmětů dozvídá základní zásady nákupu sexuálních služeb i toho, jak se k ženám chovat férově. Na konci si muži mohou udělat jednoduchý test, při němž zjistí, zda mají sklony chovat se jako šovinistické prasátko, průměrný zákazník nebo zákazník gentleman.

ROZKOŠ bez RIZIKA, z. s. (R-R) vznikla v roce 1992. Posláním neziskové organizace je zlepšovat postavení sexuálních pracovnic a snižovat rizika, která s sebou práce v sexbyznysu přináší. R-R ženám ze sexbyznysu nabízí sociální, zdravotní a terapeutické služby a internetové poradenství. V současné době má tři poradenská centra (Praha, Brno, Č. Budějovice), devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s malou gynekologickou ordinací. Organizace pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. V posledních letech se cíleně věnuje rozvoji sexuální asistence v ČR. Více na www.rozkosbezrizika.cz.

Kontakt pro média:
Jana Poláková, manažerka sociálních služeb R-R,

loga osf ng

Aktivity R-R proti násilí na sexuálních pracovnicích jsou součástí projektu "S tebou ne! aneb Prevence násilí na ženách v sexbyznyse" podpořeného Nadací Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.