1. 3. 2013

MDŽ a karafiát pro sexuální pracovnice

Na Mezinárodní den žen v pátek 8. března se všechny týmy ROZKOŠE bez RIZIKA vydají do terénu do prostředí sexbyznysu. Sexuálním pracovnicím v klubech a na privátech kromě tradičního poradenství a testování předají i karafiát. Květinou tak vyjádří podporu ženám pracujícím v oblasti, která není v ČR legislativně uznána za práci. Akce proběhne v Brně, Českých Budějovicích, Jihlavě, Liberci, Praze, Trutnově a v Ústí nad Labem.

„Práce v sexbyznysu je spojena s mnoha riziky a nejedná se jen o ta zdravotní. Naše klientky se potýkají s odsuzováním společností, s násilím ze strany zákazníků, ale i partnerů.  Mnohdy trpí ztrátou sebevědomí, zažívají pocity viny, svou činnost tají před okolím.  Karafiátem chceme vyjádřit respekt k jejich práci a otevřít problematiku jejich práv a hranic. Pracovat v sexbyznysu neznamená nechat si líbit násilí či nevhodné pracovní podmínky,“ uvádí vedoucí pražské poradny R-R Jana Poláková.

Z průzkumu R-R a z rozhovorů během terénní práce vyplývá, že nezanedbatelné množství žen v sexbyznysu jsou matky v nouzi a ženy, který tak řeší dluhy své rodiny. „Podle našeho průzkumu mezi 40 až 50 % žen v závislosti na regionu jsou matky samoživitelky. Často se také setkáváme s případy, kdy ženy poskytují placené sexuální služby, aby měly peníze na splácení dluhů svých příbuzných,“ doplňuje Poláková.

Mezinárodní den žen se slaví od roku 1909. Vyjadřuje respekt k ženám a podporuje úsilí za jejich zrovnoprávnění. Organizace spojených národů od roku 1996 vyhlašuje na každý rok specifické zaměření tohoto svátku. Rok 2013 je spojen s bojem proti násilí na ženách.

Kontakty na terénní týmy R-R, které se akce účastní:

• Brno: Tereza Gorgoňová, tel: 722 938 044, od 21 hod. návštěva klubů v Brně.
  • České Budějovice: Olga Hynoušová, tel: 777 180 188; mezi 19.-21. hod. sanitka    R-R v ulicích ČB, pak návštěva nočních podniků v ČB.
  • Hradecko: Veronika Berková; tel: 777 180 006, od 18. hod. návštěva nočního podniku v Trutnově.
  • Praha: Jana Poláková; tel: 777 180 140; od  19.30 hod. návštěva klubu v Praze.
  • Jihlava: Jana Lukeš;  tel: 777 180 209; od 20. hod. návštěva nočních klubů a privátů v Jihlavě
  • Liberec: Pavla Procházková; tel: 777 180 357; od 20. hod. návštěva nočních klubů v Jablonci a Liberci
  • Ústí nad Labem: Jana Šumpíková; tel: 777 180 004, od 21. hod. návštěva nočních klubů v Ústí nad Labem.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje již přes dvacet let. Cílem sdružení je prevence, diagnostika a léčba sexuálně přenosných infekcí a snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním prostituce. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovějším sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o ženy poskytující placené sexuální služby.

V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s malou gynekologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS day, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. Více na www.rozkosbezrizika.cz.