5. 11. 2013

Na jihu Čech roste zájem mladých žen o práci v sexbyznysu

Sexuální pracovnice v Jihočeském kraji pravidelně navštěvuje sanitka ROZKOŠE bez RIZIKA (dále R-R) s nabídkou sociálních a zdravotnických služeb. V současné době se v této části České republiky živí sexbyznysem podle odhadu R-R asi tisícovka žen a jejich počet přibývá. Jen v posledním roce stihl českobudějovický tým R-R zkontaktovat přes 150 nových sexuálních pracovnic. Roste také počet žen, které s touto prací začínají ve velmi mladém věku.

Na jihu Čech roste zájem mladých žen o práci v sexbyznysu Foto: Markéta M. Malinová

„V letošním roce jsme zaznamenali více sexuálních pracovnic s věkovou hranicí kolem 20 let. To svědčí o narůstajícím zájmu mladých dívek vstupovat do sexbyznysu. Bohužel se zároveň setkáváme se špatnou informovaností těchto mladých žen o pohlavních infekcích a možných způsobech nákazy. Během výjezdů proto kromě testů na pohlavně přenosné infekce poskytujeme i poradenství k bezpečnějšímu sexu a rozdáváme kondomy," uvádí koordinátorka zdravotní práce jihočeskému týmu R-R Mgr. Zuzana Kafková.

Se sanitkou zpravidla vyjíždí tříčlenný terénní tým složený se zdravotních sester a sociálních pracovnic. V sanitce mohou sexuální pracovnice požádat o žilní odběr na HIV, syfilis i o odběry na chlamydie nebo kapavku, které se dělají pomocí stěrů. Vzorky se odvážejí ještě v noci do laboratoře ke zpracování. Vyšetřené ženy si pak mohou vyzvednout výsledky v poradenském a zdravotnickém centru v Českých Budějovicích. „O zdravotnické i poradenské služby nabízené v sanitce R-R je ze strany sexuálních pracovnic většinou velký zájem. Velkou výhodou naší sanitky je zaručení anonymního prostředí, se ženami tak můžeme otevřeně hovořit o jejich problémech jako jsou dluhy, zkušenost s násilím apod.," doplňuje Kafková.

Terénní výjezdy probíhají převážně v nočních hodinách a návštěvy klubů musí být vždy předem dohodnuty s jejich manažery. Není mimořádné, že tým R-R najede během výjezdu se sanitkou i více než 400 Km a pracovnice R-R provedou přes 20 vyšetření na pohlavně přenosné infekce.

Další z výjezdů se uskuteční 6. listopadu. „Se sanitkou tentokrát jedeme do Tábora a Sezimova ústí, kde jsou nyní aktivní tři noční kluby. Celkem máme v této oblasti „nakontaktováno" kolem 60 sexuálních pracovnic. Asi z jedné čtvrtiny až třetiny patří k našim klientkám cizinky, takže letáčky i další preventivní publikace máme v několika jazycích a někdy využíváme i služeb tlumočníka," říká vedoucí jihočeského týmu R-R Olga Hynoušová.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje již přes dvacet let. Cílem sdružení je prevence, diagnostika a léčba sexuálně přenosných infekcí a snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním prostituce. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovějším sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o ženy poskytující placené sexuální služby. Stále častěji se však činnost R-R zaměřuje v rámci prevence a osvěty i na veřejnost. V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s gynekologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce typu AIDS day, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. Více na www.rozkosbezrizika.cz.

Terénní program v ORP Tábor jsou financovány v rámci realizace projektu "Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II".