5. 3. 2015

Na MDŽ dostanou karafiát také sexuální pracovnice

Sexuální pracovnice obdrží k letošnímu Mezinárodnímu dni žen karafiát. Květinu jim jako symbol podpory a uznání předají terénní týmy neziskové organizace ROZKOŠ bez RIZIKA (R-R). V České republice není sexuální práce stále legislativně upravena a ženy ze sexbyznysu musí čelit stigmatizaci a nejrůznějším formám násilí.

Lucie a Karolína z pražského terénního týmu R-R během MDŽ 2015.

Práce v sexbyznysu je spojena s mnoha riziky a nejedná se jen o ta zdravotní. „Naše klientky se potýkají s odsuzováním společností, s násilím ze strany zákazníků, ale i partnerů. Mnohdy trpí ztrátou sebevědomí, zažívají pocity viny, svou činnost tají před okolím. Darovanou květinou chceme vyjádřit respekt k jejich práci. Pracovat v sexbyznysu neznamená nechat si líbit násilí či nevhodné pracovní podmínky,“ říká vedoucí poradenského centra Praha R-R Jana Poláková.

V letošním roce připadá Mezinárodní den žen na neděli 8. března a za sexuálními pracovnicemi od tohoto pátku vyrazí do nočních klubů terénní týmy R-R z Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Jihlavy, Liberce, Ostravy, Prahy a Ústí nad Labem. Ročně organizace poskytne sociální poradenství a zdravotní služby více než třem tisícům sexuálních pracovnic.

Kontakty na terénní týmy R-R, které se akce účastní:

• Brno: Tereza Musilová, tel: 722 938 044,
  • České Budějovice: Petra Martíšková, tel: 777 133 133;
  • Hradecko: Veronika Berková; tel: 777 180 006,
  • Jihlava: Jana Lukeš; tel: 777 180 209;
  • Liberec: Pavla Procházková; tel: 777 180 357;
  • Ostrava: Monika Střelková; tel: 777 180 186 ;
  • Praha: Simona Zatloukalová; tel: 777 180 107;
  • Ústí nad Labem: Kateřina Ryšánková; tel.: 777 180 004.

V letošním roce se organizace R-R zaměří podrobněji na problém násilí v sexbyznysu. „V těchto dnech pracujeme na šetření, jehož cílem je zmapovat násilí v sexbyznysu včetně strategií, jak se lze násilí vyhnout. K tématu dokončujeme film, který vychází z reálných příběhů sexuálních pracovnic a připravujeme pro ženy ze sexbyznysu i jejich zákazníky bezplatné e-learningové kurzy,“ doplnila nejbližší plány organizace R-R Jana Poláková

Zrod MDŽ je spojen se začátkem 20. století a úsilím ženského hnutí za lepší politická i sociální práva žen. Postupně se pro jeho připomenutí ustanovilo každoroční datum 8. března. Od roku 1996 vyhlašuje OSN konkrétní téma svátku a letos odkazuje na 20. výročí světové konference o ženách, která proběhla v roce 1995 v Pekingu.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje již přes dvacet let. Posláním organizace je zmenšit sociální a zdravotní rizika nejen u cílových skupin, ale následně i u širší populace. Cílovou skupinou jsou zejména ženy poskytující placené sexuální služby. Konkrétní činnost R-R spočívá v prevenci, diagnostice a léčbě sexuálně přenosných infekcí, v poskytování sociálních a terapeutických služeb a prosazování práv žen pracujících v sexbyznysu. Organizace provozuje tři poradenská a zdravotnická centra (Praha, Brno, České Budějovice) a má k dispozici pojízdnou venerologickou ambulanci. Celkem devět terénních týmů R-R působí ve 12 krajích ČR v místech, kde jsou poskytovány placené sexuální služby. R-R také pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS day, během nichž nabízí poradenství a testování na HIV zdarma. R-R dále připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení, kde hrají klientky a příznivci a příznivkyně organizace. Více na www.rozkosbezrizika.cz

loga osf ng

Výzkum a e-learningové kurzy k problému násilí v sexbyznysu jsou součástí projektu "S tebou ne! aneb Prevence násilí na ženách v sexbyznyse", který je podpořen z Norských fondů prostřednictvím Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci.