30. 11. 2016

Počet nových případů HIV je letos rekordní. Nechte se otestovat v ROZKOŠI bez RIZIKA

Tisková zpráva R-R z 30. 11. 2016 Od začátku letošního roku do měsíce září bylo v České republice odhaleno celkem 244 nových případů HIV. Bohužel jde o rekordní číslo, o rok dříve to bylo 185 případů. Statistika tak potvrzuje smutný trend, že pohlavně přenosná infekce HIV je v naší zemi stále na vzestupu. Nezisková organizace ROZKOŠ bez RIZIKA (dále R-R) proto v rámci AIDS DAY 2016 nabízí veřejnosti testování zdarma a poradenství k bezpečnějšímu sexu.

V Jihočeském kraji bylo za leden až září 2016 odhaleno celkem 8 nových případů HIV. „Jen v našem poradenském centru jsme v letošním roce diagnostikovali 4 nové případy HIV a ve většině případů se jednalo o testování veřejnosti,“ říká ke statistikám za letošní rok vedoucí českobudějovického centra R-R Monika Kochlöflová.

ROZKOŠ bez RIZIKA proto v rámci Světového dne AIDS nabízí zájemcům a zájemkyním bezplatné testy na HIV. V Českých Budějovicích probíhá testování ve čtvrtek 1. prosince mezi 9. a 17. hodinou. „Pokud by lidé testování nestihli, mohou využít naší pravidelné nabídky bezplatné testování veřejnosti na protilátky HIV, které se koná každé první úterý v měsíci od 16 do 18 hod. Je také možné domluvit si přes náš telefon nebo e-mail individuální termín,“ uvádí Monika Kochlöflová.

Kdo by měl jít na testy?
„Na testy doporučujeme jít každému, kdo si není jistý svým zdravím. Využít bezplatné testování by měli i lidé, kteří jsou na začátku partnerského vztahu. Testování má ale smysl až po dvou nebo lépe tří měsíční době od rizikového chování. Do té doby je infekce neprůkazná, “ doplňuje vedoucí českobudějovického centra R-R.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje přes dvacet let. Cílem sdružení je prevence, diagnostika a léčba sexuálně přenosných infekcí a snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním prostituce. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovějším sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o ženy poskytující placené sexuální služby. V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s malou gynekologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS DAY, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. Více na www.rozkosbezrizika.cz.

Kontakty:
Monika Kochlöflová, vedoucí Poradenského centra R-R České Budějovice,

Letošní testování R-R na HIV během Evropského týdne testování a Světového dne AIDS podpořilo Ministerstvo Zdravotnictví ČR.