17. 12. 2014

Průvod s červenými deštníky upozornil na práva sexuálních pracovnic a pracovníků

Z Perlové ulice, přes Václavské náměstí do Vrchlického sadů vedla trasa dnešního pochodu s červenými deštníky. Akci zorganizovalo sdružení ROZKOŠ bez RIZIKA (R-R), které se tak připojilo k světovému Dni za ukončení násilí vůči sexuálním pracovnicím a pracovníkům. Cílem pochodu bylo ukázat, že sexbyznys není nevyhnutelně spojen s násilím a podpořit práva žen a mužů pracujících v sexbyznysu.

Fotografie z pochodu: http://rozkosbezrizika.cz/foto/category/19-pochod-za-prava-sexualnich-pracovnic-17-prosince-2014

„Názor, že násilí je samozřejmou součástí sexbyznysu, je dost rozšířený. Setkáváme se s ním u veřejnosti, zákazníků, ale i u samotných sexuálních pracovnic. Akcí chceme vyjádřit opačný postoj, že sexbyznys se nerovná násilí,“ řekla k myšlence pochodu Lucie Šídová, výkonná ředitelka ROZKOŠE bez RIZIKA.

„Podle našich odhadů má zkušenost se sexuálním násilím každá druhá sexuální pracovnice. Nezažívají ho však pouze v práci, ale často také v osobních vztazích. Ženám proto vysvětlujeme nutnost vymezení jasných pravidel a hranic v pracovních i osobních vztazích,“ doplnila Šídová. Organizace R-R k tématu vydala publikaci S tebou NE!, která má podtitul Průvodce bezpečnější prací v sexbyznyse (http://rozkosbezrizika.cz/ke-stazeni/soubory/s-tebou-ne/detail). Publikace obsahuje popis konkrétních nebezpečných situací a zároveň i doporučení, jak jim předcházet.

Průvod byl zakončen u pomníku rudoarmějců ve Vrchlického sadech, kde jeho účastnice a účastníci zapálili svíčky za zavražděné sexuální pracovnice a pracovníky. Podle oficiálních statistik policie bylo v České republice od roku 1994 do roku 2014 zavražděno 28 sexuálních pracovnic a 2 sexuální pracovníci. Je ale pravděpodobné, že je tato smutná bilance ve skutečnosti podstatně vyšší.

„Na problém násilí v sexbyznysu se chceme víc zaměřit v budoucnu. Minulý týden jsme započali výzkum mezi ženami, které vyhledávají pomoc R-R. Naším cílem je zmapovat násilí v sexbyznysu včetně strategií, jak se lze násilí vyhnout. V rámci projektu připravíme pro sexuální pracovnice, ale i pro jejich zákazníky, bezplatné e-learningové kurzy,“ uvedla nejbližší plány organizace R-R její výkonná ředitelka Lucie Šídová.

Světový den za ukončení násilí na sexuálních pracovnicích a pracovnících si organizace, které pomáhají ženám a mužům ze sexbyznysu, připomínají od roku 2003. Jeho znakem je červený deštník, který symbolizuje vzdor vůči diskriminaci lidé pracujících v sexbyznysu. Den vznikl k uctění památky obětem sériovéhovraha od „Zelené řeky“ (the Green River Killer), který byl usvědčen z 49 vražd žen a mladých dívek, zejména prostitutek.

Podobné protestní průvody a akce probíhají 17. prosince v řadě zemí, více na: http://www.december17.org/.

S tebou ne dejme zenam sanci

Pochod a aktivity R-R k 17. prosinci jsou součástí projektu "S tebou ne! aneb Prevence násilí na ženách v sexbyznyse", který je podpořen z Norských fondů prostřednictvím Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje již přes dvacet let. Cílem sdružení je prevence, diagnostika a léčba sexuálně přenosných infekcí a snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním prostituce. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovějším sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o ženy poskytující placené sexuální služby. V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s malou gynekologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS day, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. Více na www.rozkosbezrizika.cz.

{phocagallery view=category|categoryid=19|limitstart=0|limitcount=0}