19. 3. 2013

R-R České Budějovice: Sexbyznys na Budějovicku se mění. Ulici i noční kluby nahrazují priváty. Novinkou jsou schůzky v autě domluvené přes internet

Tisková zpráva ROZKOŠE bez RIZIKA z 19. března 2013: Na Budějovicku především pak přímo v Českých Budějovicích stoupá počet privátních podniků nebo-li soukromých bytů, kde ženy nabízí erotické služby. V krajském městě se zvyšuje konkurence v sexbyznysu a bohužel roste i riziko nákazy pohlavně přenosných infekcí. V loňském roce jen budějovická pobočka ROZKOŠE bez RIZIKA (dále R-R) odhalila při testování klientek čtyři pozitivní případy nemoci Syfilis, v celé republice jich bylo téměř čtyřicet. Ročně se touto nemocí nakazí v naší zemi kolem tisícovky lidí.

Zvyšující se množství privátních podniků se odráží na podobě terénní práce R-R. „Za klientkami na priváty vyrážíme stále častěji. Za minulý rok jsme zaznamenali nárůst počtu kontaktovaných žen na privátní scéně a u eskortních služeb o více než čtyřicet procent,“ uvedla vedoucí centra R-R v Českých Budějovicích Olga Hynoušová.

„Novinkou jsou schůzky v autech zákazníků, které si zákazníci domlouvají dopředu přes webové stránky. Pouliční scéna se v jihočeské metropoli už naopak téměř nevyskytuje. S uživatelkami drog se na privátní scéně a v klubech v Českých Budějovicích setkáváme ojediněle. Za minulý rok to bylou pouze ve dvou případech,“ doplnila Hynoušová. Noční kluby jsou v Českých Budějovicích otevřeny tři.

Privátní služby poskytují ženy buď přímo ve svých bytech, kde zároveň i žijí, nebo v pronajatých bytech, kde poskytují placené sexuální služby více žen. Priváty mohou sexuálním pracovnicím přinést lepší výdělky a větší anonymitu, zároveň jsou však spojeny s větším rizikem. „Nezřídka se naše klientky setkávají u zákazníků s agresivním chováním způsobeným požitím alkoholu a drog. Časté je požadování sexuálních praktik ze strany zákazníka, na kterých se předem nedomluvili, a žena je odmítá poskytovat. Konfliktní situace vznikají i kvůli požadavku na snížení původně dohodnuté ceny a sex bez ochrany,“ uvedla Hynoušová.

Na druhou stranu díky vyšší konkurenci přibývá v kraji žen, které nabízí služby pod standardní cenou a někdy i bez ochrany. Důsledkem je vyšší riziko onemocnění u žen, jejich klientů a následně i u širší populace. „Při návštěvách v klubech i na privátech nabízíme sexuálním pracovnicím možnost vyšetření na pohlavně přenosné infekce a zároveň je seznamuje se zásadami bezpečnějšího sexu. V loňském roce R-R v budějovickém kraji kontaktovala  285 žen pracujících v sexbyznysu a provedla celkem 883 vyšetření na různé pohlavní infekce,“ dodala Hynoušová.

Už dávno neplatí, že sexbyznys v Čechách je hlavně doménou cizinek. Naopak v Českých Budějovicích se na privátní scéně pracovnice R-R setkávají s cizinkami zcela ojediněle, malou výjimkou jsou Slovenky. A jaké jsou nejčastější důvody pro tento typ práce v sexbyznysu? „V eskortních službách a na privátech pracují zejména ženy, které jsou samoživitelky, dále pak studentky a ženy, které se dostaly do tíživé sociální situace třeba díky bývalému partnerovi. Setkáváme se také se ženami, které poskytují sexuální služby pouze několik dní v měsíci při svém běžném zaměstnání. Přivydělávají si tak například na splácení dluhů, zaplacení školeného nebo pokrytí větších finančních výdajů.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje již přes dvacet let. Cílem sdružení je prevence, diagnostika a léčba sexuálně přenosných infekcí a snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním prostituce. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovějším sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o ženy poskytující placené sexuální služby. V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s malou gynekologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS day, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. Více na www.rozkosbezrizika.cz.