2. 12. 2015

ROZKOŠ bez RIZIKA se připojila k dopisu La Strady. Organizace žádají poslance a poslankyně, aby zamítli návrh zákona o regulaci prostituce

Organizace La Strada Česká republika o.p.s., ve spolupráci s organizacemi, ROZKOŠ bez RIZIKA, z.s., ULICE – Agentura sociální práce, o.s. a Network East-West, z.s. – Centrum JANA, odeslala poslancům dopis s žádostí o nepřijetí návrhu zákona o legalizaci prostituce.

Právě v těchto dnech probíhá 36. schůze Poslanecké sněmovny, kde jedním z projednávaných bodů by měl být také návrh zákona o regulaci prostituce. Jak již bylo v minulosti několikrát zmíněno, La Strada a výše uvedené spřátelené organizace s tímto návrhem zásadně nesouhlasí. Naše společné hlavní argumenty pro nepřijetí tohoto návrhu zákona jsou především jeho striktně regulativní charakter, nelidskoprávní přístup a odchýlení se od současných západoevropských trendů v oblasti regulace poskytování sexuálních služeb za úplatu.

„Návrh zákona o regulaci prostituce situaci pouze zhorší a negativně postihne především sexuální pracovnice, které již nyní musí čelit velké stigmatizaci a různým formám násilí. Zákon obsahuje věci, jako jsou povinné průkazky nebo zdravotní prohlídky, přestože zkušenosti ze zahraničí dokládají nefunkčnost těchto nařízení. Návrh naopak zcela opomíjí práva sexuálních pracovnic a pracovníků, neřeší jejich bezpečnost při práci nebo nárok na platbu za provedenou službu,“ doplnila kritiku návrhu zákona výkonná ředitelka ROZKOŠE bez RIZIKA Lucie Šídová.

Znění dopisu:

V Praze dne 22.10.2015

Vážený pane poslanče, vážená paní poslankyně,

zanedlouho Vás čeká hlasování o návrhu zákona o regulaci prostituce (č. sněmovního tisku 115). Jménem organizace La Strada, která již dvacet let poskytuje pomoc vykořisťovaným a obchodovaným osobám, Vás žádám, abyste tento zákon nepodpořil/a.

Prostituční scéna je prostředím, které dává podněty pro vznik kriminální činnosti a tím i k obchodování s lidmi. Bezpochyby si určitou právní regulaci zaslouží. Projednávaná předloha však není moderní právní úpravou a povede ke zhoršení právního postavení osob, které v prostituci pracují.

Návrh ve své aktuální podobě by v případě jeho přijetí byl s ohledem na aktuální západoevropské trendy spíše krokem zpět. Jeho aktuální podoba nijak nereflektuje potřeby osob poskytujících prostituci, nezohledňuje lidskoprávní přístup a naopak bude zvyšovat stigmatizaci těchto osob. Zavedení velmi striktní regulace prostituce bude mít za následek především obcházení zákona a zvyšování trestné činnosti, může vést právě ke zvýšení rizika obchodování s lidmi.

Přísně regulativní podoba tohoto návrhu s sebou navíc ponese zvýšenou finanční zátěž osob, jež se prostitucí živí. Tito lidé většinou pochází ze znevýhodněného prostředí, což bude mít za následek zvýšení rizika závislosti na osobách, jež jim případně poskytnou finanční pomoc pro splnění náležitostí zákona. Tyto osoby pak mohou začít jejich závislosti zneužívat. Právě zneužití tísně či závislosti je jedním ze znaků skutkové podstaty trestného činu obchodování s lidmi.

Za velmi podstatný aspekt lze pak také zmínit, že návrh nijak nereflektuje případnou kolizi s trestným činem kuplířství. Návrh umožňuje provozování prostituce v registrovaných zařízeních, čímž reguluje jednání, které má znaky trestného činu kuplířství. Návrh zákona trestný čin kuplířství neupravuje ani neruší, máme tak za nepochybné, že povede ke zvyšování právní nejistoty.

Jak je tedy patrno jen z těchto příkladů, současná podoba nebude schopna dostát svým cílům, mezi které patří snaha o omezení trestné činnosti související s poskytováním prostituce. Naopak, může znamenat právě její zvyšování. Tedy jeho účel nebude naplněn.

Na základě shora uvedeného tak znovu vyjadřujeme svůj nesouhlas s návrhem, což jsme učinili již v minulém roce společně s organizací ROZKOŠ bez RIZIKA otevřeným dopisem, který je dostupný online na adrese: http://www.rozkosbezrizika.cz/o-nas/tiskove-zpravy/otevreny-dopis-rozkose-bez-rizika-k-navrhu-zakona-o-regulaci-prostituce.

V případě Vašeho zájmu o dané téma nás neváhejte kdykoliv kontaktovat na telefonu: +420 222 721 810 nebo emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

S pozdravem za organizaci La Strada, Mgr. Lucie Otáhalová, vedoucí právního oddělení

K tomuto dopisu se připojují:

Mgr. Lucie Šídová, výkonná ředitelka ROZKOŠ bez RIZIKA, Praha, www.rozkosbezrizika.cz

Mgr. Lucie Černá, předsedkyně Network East-West (česko-bavorský projekt Centrum Jana), Domažlice, www.centrumjana.cz

Mgr. Martin Parula, ředitel Ulice - Agentura sociální práce, Plzeň, www.ulice-plzen.com

loga osf ng

Aktivity R-R proti násilí na sexuálních pracovnicích jsou součástí projektu "S tebou ne! aneb Prevence násilí na ženách v sexbyznyse" podpořeného Nadací Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.