17. 12. 2013

ROZKOŠ bez RIZIKA se připojila k Světovému dni za ukončení násilí vůči sexuálním pracovnicím a pracovníkům

Pochodem s červenými deštníky se ROZKOŠ bez RIZIKA (R-R) zapojila do série mezinárodních akcí k Světovému dni za ukončení násilí vůči sexuálním pracovnicím a pracovníkům. Členky a příznivci R-R vyšli z Perlové ulice a pokračovali do Vrchlického sadů, kde uctili památku násilně zabitých sexuálních pracovnic a pracovníků. Podle statistiky policie bylo v České republice od roku 2000 zavražděno osmnáct sexuálních pracovnic a dva sexuální pracovníci. Za každého z nich dnes pracovnice a příznivci R-R zapálili ve Vrchlického sadech u pomníku rudoarmějců svíčku. Podívejte se na fotoreportáž z pochodu.

„Téměř každá naše klientka má nějakou zkušenost s násilím ze strany zákazníků, svých manažerů a nebo i partnerů. Někdy se jedná o velmi brutální případy napadení a znásilnění, které se ženy často bojí hlásit na policii,“ uvedla za R-R výkonná ředitelka organizace Lucie Šídová.

R-R se rozhodla tento problém více zviditelnit. Terénní pracovnice sdružení proto sesbíraly od klientek příběhy, které tyto násilné činy dokumentují. Některé z nich dnes také R-R zveřejnila na svých webových stránkách a pracovnice sdružení je rozdávaly při pochodu kolemjdoucím.

„Na problematiku násilí se chceme v budoucnu více zaměřit. Nyní například chystáme brožuru, v níž našim klientkám poskytneme návody, jak se mají vyhnout nebezpečným situacím a případně se chránit, když jim hrozí napadení. Také se snažíme posilovat sebevědomí žen, aby si jasně dokázaly určit vlastní hranice a zároveň se i uměly vymezit proti násilí ze strany svého okolí,“ doplnila Šídová.

Světový den za ukončení násilí na sexuálních pracovnicích a pracovnících si organizace, které pomáhají ženám a mužům ze sexbyznysu, připomínají od roku 2003. Jeho symbolem je červený deštník, který symbolizuje vzdor vůči diskriminaci lidé pracujících v sexbyznysu. Den vznikl k uctění památky obětem sériovéhovraha od „Zelené řeky“ (the Green River Killer), který byl usvědčen z 49 vražd žen a mladých dívek, zejména prostitutek. V tento den organizace působící na poli prosazování práv sexuálních pracovníků a pracovnic upozorňují např. na negativní důsledky represivní legislativy namířené proti osobám, které poskytují placené sexuální služby.

Podobné protestní průvody probíhají 17. prosince v řadě zemí, ve střední a východní Evropě jsou koordinovaný sítí SWAN, jejímž členem je i R-R. Více o 17. prosinci:  http://www.december17.org/.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje již přes dvacet let. Cílem sdružení je prevence, diagnostika a léčba sexuálně přenosných infekcí a snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním prostituce. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovějším sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o ženy poskytující placené sexuální služby. V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s malou gynekologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS day, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. Více na www.rozkosbezrizika.cz.

Kontaktní osoba: Lucie Šídová ;
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.; mobil: 724 760 171

Fotoreportáž z pochodu, foto Jan Losenický, R-R:

{phocagallery view=category|categoryid=9|limitstart=0|limitcount=0}