15. 1. 2014

ROZKOŠ bez RIZIKA vydala unikátní publikaci k legalizaci prostituce, odchodu ze sexbyznysu a sexuální asistenci

O čem vypovídají desetileté zkušenosti zemí, kdy byla prostituce legalizována? Jak vypadají dva poslední návrhy k legalizaci prostituce v ČR? Jaké jsou motivy žen, které vstupují do sexbyznysu? A s čím se ženy potýkají, když z něho chtějí odejít? Lze nějak omezit rizika pouliční prostituce? Co označuje pojem sexuální asistence? Těmto a dalším tématům se věnuje nová publikace ROZKOŠE bez RIZIKA (R-R) s názvem „Ze sexbyznysu na trh práce?", kterou si lidé mohou stáhnout v elektronické podobě ZDE.

„Kniha je výsledkem stejnojmenného mezinárodního projektu, kdy jsme se pokusili zjistit, jaké jsou dopadu legalizace prostituce v Německu a Nizozemí," říká o publikaci jedna z jejích autorek Lucie Šídová. Zároveň jsme v obou zemích čerpali od místních neziskových organizací zkušenosti, jak lépe pomáhat ženám, které chtějí sexbyznys opustit", doplňuje výkonná ředitelka R-R.

R-R získané zkušenosti využila například při jednáních o podobě českého zákona k legalizaci prostituce nebo při sociálním poradenství a zavádění pomocného programu určeného ženám, které chtějí ze sexbyznysu odejít.

Hlavní témata publikace
Publikace je rozdělena na dvě hlavní části. V první se autorky Jana Poláková a Hana Malinová zabývají podobou sexbyznysu v Německu, Nizozemí a v České Republice. Každé zemi je věnována jedna kapitola, kde čtenářky a čtenáři najdou zákonné vymezení prostituce i její nejčastější podoby. Kapitola o České republice obsahuje shrnutí dosavadního přístupu k prostituci v ČR a popis obou nejnovějších návrhů zákona k legalizaci respektive regulaci prostituce.

V druhé části se Lucie Šídová a Hana Malinová věnují otázce motivací pro práci v sexbyznysu i nesnázím, s nimiž se ženy potýkají při hledání zaměstnání mimo sexbyznys. Tuto část doplňují zkušenosti žen, které v sexbyznysu pracovaly a příklady pracovního poradenství neziskových organizací R-R, La Strada a Ulice.

Poslední kapitola pak popisuje téma sexuální asistence. Věnuje se otázce vzdělávání sexuálních asistentek a asistentů, rozdílu mezi aktivní a pasivní sexuální asistencí a zabývá se sexualitu lidí s mentálním handicapem. Součástí kapitoly jsou rozhovory se sexuální asistentkou a asistentem.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje již přes dvacet let. Cílem sdružení je prevence, diagnostika a léčba sexuálně přenosných infekcí a snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním prostituce. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovějším sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o ženy poskytující placené sexuální služby. Stále častěji se však činnost R-R zaměřuje v rámci prevence a osvěty i na veřejnost. V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s gynekologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce typu AIDS day, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. Více na www.rozkosbezrizika.cz.

Publikace shrnuje výsledky projektu „Ze sexbyznysu na trh práce" podpořeného z programu Lidské zdroje a zaměstnanost.