29. 11. 2013

Světový den AIDS je šancí ujistit se o svém zdraví. R-R testuje na HIV v 6 městech ČR

Světový den AIDS, který každoročně připadá na 1. prosince, je dobrou příležitostí nechat se otestovat na HIV. ROZKOŠ bez RIZIKA (R-R) bude zdarma a bez objednání provádět testy v Brně, Č. Budějovicích, Mostě, Olomouci, Ostravě a v Praze. Letošní statistiky bohužel stvrzují přes deset let trvající trend nárůstu výskytu HIV infekce v České republice. Ke konci září bylo objeveno 176 nových případů, tedy o 9 více než za stejné období v roce 2012 . Loňský rok s celkovým počtem 212 případů HIV, ale znamenal nejhorší číslo za celou historii sledování infekce v ČR.

„Při akcích pro veřejnost bohužel zjišťujeme, že hlavně mladí lidé ztrácí z AIDS, ale i z dalších pohlavních infekcí respekt. Často mají náhodné partnery a partnerky, ale kondom nepoužívají. Někdy nás překvapí i neznalost lidí. Dotazy na přenos HIV přes záchodové prkénko nebo názor, že nemoc AIDS je už dnes vyléčitelná, nejsou výjimkou“, uvedla za R‑R terénní pracovnice Simona Zatloukalová.

Proč se nechat otestovat?
Testování je určeno především pro lidi, kteří si nejsou jistí svým zdravím. „Testování na HIV doporučujeme všem, kteří měli v poslední době rizikový sexuální styk. Nechat otestovat by se měli i lidé před začátkem nového partnerského vztahu,“ doplnila Zatloukalová. Testování má ale smysl až po dvou nebo lépe tří měsíční době od rizikového chování. Do té doby je infekce neprůkazná. „Ovšem ani zodpovědnost nás samotných nemusí být jistotou, lidé se mohou nakazit i od svých stálých partnerů a partnerek, pokud oni zodpovědní nejsou,“ dodala Zatloukalová.

Místa a časy testování R-R:

Most: 2. 12., 10-18 hod., v K-centru Most, Petra Jilemnického 1929/9

Olomouc: 2. 12., 17-20 hod., v sanitce zaparkované mezi poštou a hl. vlakovým nádražím na ulici Jeremenkova

Brno: 3. 12., 11-18 hod., v centru R-R, ulice Vlhká 10

České Budějovice:  3. 12., 11-18 hod., v centru R-R, ulice Česká 20

Praha: 3. 12., 11-18 hod., v centru R-R, ulice Bolzanova 1 (vchod z Opletalovy)

Ostrava:
3. 12., 21-23 hod., v sanitce R-R na konci Stodolní ul. před klubem Lucerna, Porážkova 26
4. 12., 17-20 hod., v sanitce R-R u klubu Atlantik, ulice Českosloven. legií 7

Pro více informací mohou zájemci a zájemkyně o testování psát na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo volat: Brno a Olomouc 722 938 044; České Budějovice 775 133 133; Most 777 180 266; Ostrava 777 180 186; Praha 777 180 140. Fotografie k dispozici v tiskové kvalitě z loňského testování R-R:  http://rozkosbezrizika.cz/ke-stazeni/soubory/fotografie-r-r-z-aids-day-2012/detail

Kontakty pro novináře:

České Budějovice:Olga Hynoušová, tel.: 775 133 133, e.: hynousova@rozkosbezrizika.cz
Brno, Olomouc:Tereza Musilová, tel.: 722 938 044, e.: musilova@rozkosbezrizika.cz
Most:Michaela Vančurová, tel.: 777 180 266, e.: teplicko@rozkosbezrizika.cz
Praha:Simona Zatloukalová, tel.:777 180 107, e.: zatloukalova@rozkosbezrizika.cz
Ostrava:Monika Střelková, tel.: 777 180 186, e.: strelkova@rozkosbezrizika.cz

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje již přes dvacet let. Cílem sdružení je snížení výskytu HIV a dalších pohlavně přenosných infekcí v ČR a zlepšení postavení sexuálních pracovnic ve společnosti. V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s malou gynekologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS day, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. Více na www.rozkosbezrizika.cz.

Testování v rámci Světového dne AIDS 2013 podporují:

loga testovani