15. 9. 2014

V úterý 16. září se koná Veletrh sociálních služeb. R-R zve na prohlídku sanitky, kde se lidé mohou nechat zdarma otestovat na HIV

Na blížící se Veletrh sociálních služeb, který proběhne v úterý 16. září na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem, se chystá i organizace ROZKOŠ bez RIZIKA (R-R). Ve své sanitce nabídne lidem bezplatné testování na HIV. Letošní statistiky HIV bohužel patří k nejhorším v historii ČR. Jen do července tohoto roku bylo prokázáno 146 nových případů této infekce.

Organizace R-R pomáhá hlavně sexuálním pracovnicím, které pravidelně testuje na pohlavně přenosné infekce, pomáhá jim s odchodem ze sexbyznysu apod. „V posledních letech pozorujeme rostoucí tendenci výskytu HIV v ČR, a proto stále častěji testujeme i veřejnost. Zatímco v roce 2012 u nás bylo prokázáno 212 nových případů HIV, v roce 2013 to už bylo 235 případů a letošní rok je doposud nejhorší v historii ČR. Jen do července bylo objeveno už 146 nových případů HIV ," říká zdravotní sestra R-R Veronika Berková.

Na testování se lidé nemusí objednávat, stačí aby 16. září v čase mezi 10-16.30 hodinou vyhledali na Lidickém náměstí sanitku R-R. „Lidem budeme odebírat krev a pro výsledky si budou moci po vyhodnocení zavolat. Testování je bezplatné, vyzýváme proto všechny, kteří si nejsou jistí svým zdravím, aby tuto příležitost využili," dodává Veronika Berková z R-R. Na testy má však cenu zajít až po uplynutí alespoň dvouměsíční doby od rizikové události, do té doby je infekce neprůkazná.

Kromě testování nabídne organizace R-R lidem informace k zásadám bezpečnějšího sexu, ukázku ženského kondomu femidomu nebo roušky k orálnímu sexu a prohlídku sanitky s venerologickou ambulancí, kterou využívá k terénním výjezdům do nočních klubů.

Nezisková organizace R-R existuje přes dvacet let a zaměřuje se na prevenci, diagnostiku a léčbu sexuálně přenosných infekcí a snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním prostituce. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovějším sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o ženy poskytující placené sexuální služby. V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky. Sdružení pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS DAY, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. Více na www.rozkosbezrizika.cz.

Kontakty pro novináře:
Veronika Berková, zdravotní sestra a koordinátorka regionálních týmů R-R, tel.: 777 180 006