24. 11. 2014

Začíná Evropský testovací týden. ROZKOŠ bez RIZIKA nabídne v úterý 25. listopadu testy na HIV zdarma, kondom pro štěstí a poradenství k bezpečnějšímu sexu

V České republice za posledních deset let setrvale stoupá počet nových případů pohlavní infekce HIV. Bilance je následující: 153 nových případů za rok 2011, 212 za rok 2012, 235 za rok 2013 a 185 nových případů jen za prvních devět měsíců letošního roku.  Centra ROZKOŠE bez RIZIKA v Praze, Brně a Českých Budějovicích se proto připojí k Evropskému týdnu testování a v úterý 25. listopadu nabídnou lidem testy na HIV zdarma, kondom pro štěstí a základní poradenství k bezpečnějšímu sexu.

„Při akcích pro veřejnost se někdy nestačíme divit, jak nedostatečné znalosti lidé o pohlavních infekcích mají,“ říká k akci ředitelka R-R Hana Malinová a dodává: „Lidé se nás třeba ptají, zda se mohli nakazit při masáži, podáním ruky nebo polibkem. Nejpodezřelejší v tomto směru bývá záchodové prkénko. Jiní se nás pro změnu zkouší přesvědčit, že HIV/AIDS již lze vyléčit, což bohužel pravda není. Nedostatečné znalosti mají i mladší ročníky, což je v éře „informační společnosti“, kdy lze „vygooglit“ prakticky všechno, docela překvapivé.“

Proč přijít na HIV test?
Na testy se lidé nemusí objednávat, stačí v úterý 25. 11. mezi 13. a 19. hodinou přijít do centra R-R. „Absolvovat test doporučujeme všem, kteří měli v poslední době rizikový sexuální styk, a zatím pořád s testováním otálí. Nechat otestovat by se měli i lidé před začátkem nového partnerského vztahu, ve kterém hodlají setrvat a praktikovat nechráněný sex, např. už kvůli tomu, že by chtěli mít spolu děti,“ doplňuje Hana Malinová z R-R. Testování má ale smysl až po dvou nebo lépe tří měsíční době od rizikové události, do té doby nemusí být infekce průkazná

Kromě testů poskytnou zdravotní a sociální pracovnice lidem i poradenství a nabídnou kondom pro štěstí. „S lidmi se bavíme o zásadách bezpečnějšího sexu, a možnostech jak riziko nákazy nejen HIV ale i dalšími pohlavně přenosnými infekcemi minimalizovat,“ doplňuje Malinová.

Místa a časy testování R-R během AIDS WEEK a AIDS DAY:
V úterý 25. 11. testování v rámci AIDS WEEK:
BRNO:
13-19 hod., v centru R-R, ulice Vlhká 10
ČESKÉ BUDĚJOVICE:  13-19 hod., v centru R-R, ulice Česká 20
PRAHA: 13-19 hod., v centru R-R, Bolzanova 1

V pondělí 1. 12. testování v rámci AIDS DAY:
BRNO:
10-18 hod., v centru R-R, ulice Vlhká 10
ČESKÉ BUDĚJOVICE:  11-17 hod., v centru R-R, ulice Česká 20
PRAHA: 10-16:30 hod., v centru R-R, Bolzanova 1
MOST: 10-16:30., v K-centru Most, Petra Jilemnického 1929/9

Ve středu 3. 12. testování v rámci AIDS WEEK Ostrava:
OSTRAVA:
19-20 hod., v sanitce R-R u klubu Atlantik, ulice Čsl. legií 7
21-22 hod., v sanitce R-R na konci Stodolní ul. u klubu Lucerna, Porážkova 26

Pro více informací mohou zájemci a zájemkyně o testování psát na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo volat: Brno 722 938 044; České Budějovice 775 133 133; Most 777 180 266; Ostrava 777 180 186; Praha 777 180 140.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje již přes dvacet let. Cílem sdružení je snížení výskytu HIV a dalších pohlavně přenosných infekcí v ČR a zlepšení postavení sexuálních pracovnic ve společnosti. V současné době má R-R tři centra se zdravotní ordinací, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s malou gynekologickou ordinací. Sdružení se věnuje prevenci a pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS day, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma. K projektům R-R patří i aktivity divadelního souboru Rozkoš. Více informací najdete na www.rozkosbezrizika.cz.

Kontakty pro novináře:
Praha: Hana Malinová, tel.: 602 181 181; malinova@rozkosbezrizika.cz
Brno: Tereza Gorgoňová, tel.: 722 938 044; musilova@rozkosbezrizika.cz
České Budějovice Petra Martíšková, tel.: 775 133 133; martiskova@ro
zkosbezrizika.cz

Roční zprávy o výskytu a šíření HIV/AIDS v ČR: http://www.szu.cz/tema/prevence/rocni-zpravy-o-vyskytu-a-sireni-hiv-aids-v-cr